Pokok dan Air Purifier sebagai penapis udara

Semenjak Emir Hakeem kerap admitted sy dan en hafiz mula fikir kenapa dia kerap sangat tak sihat. so dari situ kami mula gulung karpet dan google cara untuk mengelakkan dia admit lagi sekali. Jadi en hafiz fikir nak beli air purifier dan tanam pokok kat dalam rumah.

Dalam sebulan atau dua bulan lepas kami survey Air purifier kat Harvey Norman Paradigm Mall dan beli. Harga dalam RM1,300 (kalau tak silap) Brand Hitachi.

Last week pulak pegi nursery kat area Jalan Sungai Buloh tu. En hafiz dah google dah pasal pokok yg sesuai untuk air filtering. time tu kami cuma beli dua jenis iaitu Peace Lily dan Snake Plant. List of air-filtering plants – Wikipedia, the free encyclopedia boleh klik link ni untuk details.

tapi hati-hati dua-dua pokok ni toxic to cats.

Snake Plant

Peace Lily

So far dua-dua sihat walafiat je. siram pulak sekali seminggu je sebab kalau tanah terlalu lembab diaorang tak boleh bernafas. jadi tak payah rajin nak siram pokok pagi-pagi tiap-tiap hari ye. Snake plant tu harda dalam RM28 sepokok. satu pastu tu untuk tiga pokok. pasu pulak depends la ambik jenis mana. kalau macam kat atas tu. dalam RM30 kalau tak silap. Peace Lily pun harga dalam RM20. satu pasu muat dua pokok. dah berbunga pun Peace Lily tu. letak dalam bilik pokok tu. ok kat bawah ni list jenis pokok lain yang boleh ditanam. ingat nanti nak tambah lagi pokok. biar rumah jadi hutan pun takpe janji hakeem sihat.

Plants

Plant, Top remover of: benzene
(NASA)[1]
formaldehyde
(NASA)[1](Wolverton)[4]
trichloroethylene
(NASA)[1]
xylene and
toluene[4][5]
ammonia[5] Poisonous or Edible?[6]
Weeping Fig (Ficus benjamina)[13] No Wolverton No Yes No Poisonous if eaten or chewed by dogs, cats and horses[14]
Warneck dracaena
(Dracaena deremensis ’Warneckii’)
Yes No Yes Yes No Toxic to cats
Spider plant (Chlorophytum comosum) No NASA No Yes No Non-toxic to cats
Snake plant or mother-in-law’s tongue
(Sansevieria trifasciata ’Laurentii’)
Wolverton NASA Wolverton Yes No Toxic to cats and dogs[10]
Selloum philodendron
(Philodendron bipinnatifidum, syn. Philodendron selloum)
No NASA No No No Toxic to cats
Rubber Plant (Ficus elastica) No Wolverton No No No Toxic to Cats
Red-edged dracaena (Dracaena marginata) Yes NASA Yes Yes No Toxic to Dogs and Cats[11]
Pot Mum or Florist’s Chrysanthemum (Chrysanthemum morifolium) Yes NASA, Wolverton Yes Yes Yes Poisonous if eaten or chewed by dogs, cats and horses[15]
Peace lily (Spathiphyllum ’Mauna Loa’) Yes Wolverton Yes Yes Yes Toxic to cats
Moth orchid (Phalenopsis sp.) No No No Yes No Non-toxic to cats
Lilyturf (Liriope spicata) No Yes No Yes Yes Non-toxic to cats
King of hearts (Homalomena wallisii) No No No Yes No  ?
Kimberly queen fern (Nephrolepis obliterata) No Wolverton No Yes No Non-toxic to cats
Janet Craig dracaena
(Dracaena deremensis ’Janet Craig’)
Yes Wolverton No Yes No Poisonous if eaten or chewed on by dogs[12]
Heartleaf philodendron
(Philodendron oxycardium, syn. Philodendron cordatum)
No NASA No No No Toxic to cats
Golden pothos or Devil’s ivy
(Scindapsus aures or Epipremnum aureum)
Yes NASA Yes Yes No Poisonous if eaten or chewed by pets or children[7]
Gerbera Daisy or Barberton daisy
(Gerbera jamesonii)
Yes Wolverton Yes No No Non-toxic to cats
Flamingo lily (Anthurium andraeanum) No Yes No Yes Yes Poisonous[8]
English Ivy (Hedera helix) Yes Wolverton No Yes No Toxic to cats
Elephant ear philodendron (Philodendron domesticum) No NASA No No No Toxic to cats
Dwarf date palm (Phoenix roebelenii) No Wolverton No Yes No Non-toxic to cats
Dumb cane (Exotica) (Dieffenbachia) No No No Yes No Mildly toxic to children and pets if eaten or chewed[16]
Dumb cane (Camilla) (Dieffenbachia) No No No Yes No Mildly toxic to children and pets if eaten or chewed[16]
Dendrobium orchid (Dendrobium sp.) No No No Yes No Non-toxic to cats
Cornstalk dracaena
(Dracaena fragans ’Massangeana’)
No NASA No No No Toxic to cats
Chinese evergreen (Aglaonema modestum) Wolverton[9] Wolverton[9] No No No Toxic to cats
Broadleaf Lady Palm (Rhapis excelsa) No Yes No Yes Yes Non-toxic to cats
Boston fern (Nephrolepis exaltata“Bostoniensis”) No Wolverton No Yes No Non-toxic to cats
Bamboo palm or reed palm (Chamaedoreasefritzii) No NASA, Wolverton No Yes No Non-toxic to cats
Areca palm (Chrysalidocarpus lutescens) No No No Yes No Non-toxic to cats

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Pokok dan Air Purifier sebagai penapis udara

  1. Aini says:

    Salam dear.

    Boleh tak awk emelkan details renovation cost untuk rumah awk. Sy br beli rumah dan sy perlukan guidance untuk renovation price. Looking forward to ur email. Terima kasih!!!

  2. mizzura says:

    salam singgah..gugel2 sampai lah ke sini..

    family saya dulu pernah pki air purifier ni..brand electrolux..duluuuuuuu sgt..hehe..pastu asyik rosak dh mls lyn..btw..bagus eh idea air filter plant tu..bole la sy selit2 kat rumah baru nanti..

  3. Farah says:

    Salam,

    I pun nak tau jugak renovation cost. Pls email me too! :) If possible nak dapatkan contact your ID. If within my budget boleh pakai ID jugak.. hehe

  4. ina says:

    salam.saya tgh carik kontraktor yang boleh buat wet kitchen,toilet & tiles.boleh tak email saya kontraktor u tu.saya beli kat kota damansara gak.kat d rimba.
    thanks ya. -ina-

  5. Najiha Jamil says:

    Assalamualaikum puan,

    Boleh minta tolong emailkan renovation cost untuk keseluruhan rumah ? Dan untuk barang-barang wiring, switches tu semua beli dekat mana ya ? Looking 4wrd to ur email. Thanks so much :)

  6. Zaikiah Jaafar says:

    Assalamualaikum puan, saya suka design rumah puan yang bercirikan moden, ringkas dan senang nak kemas ;) , terima kasih kerana buat blog ini, memudahkan orang seperti saya yang tercari-cari kontraktor dan id. Harap puan email nombor kontraktor dan id. Terima kasih sekali lagi puan. Semuga hakeem yang comel sangat tu ;) sentiasa sihat dan didalam peliharaan Allah s.w.t. Amin.

  7. zai says:

    Assalamualaikum puan, design yang moden, ringkas, dan cantik. Terima kasih buat blog ini, sangat informatif. Boleh tak tolong emailkan contact id dan kontraktor, dan berapa bayaran untuk id. terima kasih sekali lagi, cubit pipi untuk hakeem ya. so cute ;)

  8. izwan says:

    Salam, interior design yg amat menarik…saya baru beli apartment di kajang..boleh saya tahu renovation cost utk keseluruhan rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>