Bathroom Price list

Assalamualaikum, lama tak post sejak pindah rumah. Dah kerja ni masa jadi terhad la nak buat macam2. Siang kerja balik nak uruskan rumah tangga pulak. Tapi apa2 pun memang happy sangat dpat duduk rumah sendiri ni.

oh ya, kitchen cabinet dah lama pasang. wardrobe pulak sekarang ni baru tengah nak pasang. insyaallah kalau tak dapat siap hari ni mungkin esok boleh siap.

ok saya nak listkan serba sedikit kos2 yg kami keluarkan utk renovation ss6 ni. (bukan kamilah, hubs je yg keluarkan kos tu. hehe).

Bathroom

Glass Rain Shower  : RM1,125
Sorento S/Steel Cabinet C/W Glass Basin GB3002C (sink)   : RM1,020
Sorento S/Steel 500ML Space Liquid SOAP Dispenser SRT385-5 : RM84x2 = RM168
BOTTLE TRAP BT009      : RM35
Sorento SRTSH614 SQUARE BRASS SHOWER HEAD. Size 195*195*8MM    : RM287
Sorento CONCEALTED BATH & Shower Mixer SRTWT9112        : RM301
Sorento S/STEEL Towel Shelve with Bar SRT306B-24        : RM91
Sorento S/Steel Floor Grating 6″ x 6″ : RM56x2 =           RM112
Sorento Bidet Colour Nickel SRT86-NK        : RM40.60
Sorento S/Stell Tooth Brush Holder SRT311B       : RM49
Big Mirror (Toilet)        : RM200
Joven 50 Liter JH-50 Storage Water Heater (Seloka)     : RM590
Toilet Bowl (P Trap) – ECONAX         : RM395
Downlight 8″ (RM37.5) + Downlight 6″ (RM30)        : RM67.90
Superino Hose Bib Tap (Wudhuk)    : RM22
TOTAL = RM4,503.60

Yang menjadikan kos utk reno bathroom ni banyak disebabkan rain shower, sink dan water heater. kalau takde benda tu takde la sampai harga macam tu. dan kalau nak cut cost lagi boleh survey2 brand lain yg lagi murah tapi rain shower tu custom made jadi memang mahal sikit. lepas dah order dan bayar deposit baru saya terfikir kalau rain shower tu takde pintu mungkin kos lagi kurang. tapiiii.. pintu tu penting jugak utk mengelakkan air terpercik ke bahagian sebelah sebab bahagian sinki dan toilet bowl tu kami jadikan dry area.

so far alhamdulillah cuma ventilation fan tu macam kuat sangat plak bunyi nya. huhu. kalau bukak switch lampu ventilation fan tu pun auto on. so tak leh buat apa2 lah pasal bunyi tu. yg lain2 ok. kalau ada apa2 nak tanya, tanyalah! bye

This entry was posted in Tandas. Bookmark the permalink.

18 Responses to Bathroom Price list

  1. isya says:

    Salam..menarik betul rumah awk ni…seperti yg lain,sy nak juga details kos ubahsuai rumah awak…boleh ke?terima kasih…

  2. zall says:

    tuan,
    minat juga nak tau kos renovate bilik air..

  3. Syukriz says:

    Salam,
    kat mana tempah glass rain shower?

  4. saif says:

    Salam..suka info yang awak kongsikan…boleh tolg details kos ubahsuai rumah awak…boleh ke?tq…

  5. sharifah says:

    Salam.

    suka tgk cara awak renovate rumah,dah mcm hotel.boleh tak nak tau kos renovate semua(ruang tamu,dapur dll). boleh email x? tq

  6. kakak says:

    Good info…thanks.

  7. kak Ina says:

    Cantik rumah, saya baru beli rumah lama byk nak wat renovation. Bleh dptkan kos penuh reno rumah ni.tq.

  8. salam..
    sy interior desgner ( id ) a.k.a freelancer, sekira brminat nk deisgn rumah, sy boleh bg free cnsultation dan deisgn boelh tgk di blog sy.thnk you =)

  9. Fatimah says:

    Generous info:)terutama untuk saya yang baru dapat kunci rumah..nervous pun ada,heee

  10. su says:

    suka dengan idea2 yg saudari kongsikn.. boleh email detail tak semua renovation yg dibuat? really appreciate it. tq.

  11. syed says:

    Salam.suka tgk cara awak renovate rumah,.boleh tak nak tau kos renovate semua(ruang tamu,dapur dll). boleh email x?

  12. muhammad azry says:

    Aslm..nak tanya berapa semua kos ubahsuai tu..cantik..tq

    • admin says:

      Ws. Roughly. Kos upah kontraktor RM20k, tak termasuk barang2

      Switch RM1,128
      Light RM770
      Aircond (4 units) RM5300
      Wiring item RM1663
      Kitchen appliance (Hud, Hob, Oven, Kithcen Mixer, Sink) RM2698
      CCTV (DVR, 1TB, Camera 4 Dome, Power (4 Channel) RM1650
      Tiles RM3934
      Laminated Floor RM2123
      Bathroom RM4500
      Door (Vitally aluminium swing door x 2, Hafele Door Handle, TS Wooden Door) RM2300
      Paint (Pearl Glo, Wall Sealer) RM1703

  13. hidayah says:

    salam puan, mohon jasa baik puan untuk emailkn nama dan no. cntct kontraktor yang buat ubahsuai rmah puan…tq

    • admin says:

      Ws. ni Contractor Indonesia tapi tinggal sama blok. kerja dia biasa2 je. kalau awk nak yg kenis kemas saya tak syorkan sgt. tapi kalau nak murah, boleh la ambik dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>