Author Archives: admin

Renovation Apartment Medan Jaya

Assalamualaikum wbt. Dah lama sangat saya tak post apa-apa dekat sini ya. ok lepas ni saya akan update tentang ubah suai yang dibuat untuk apartment taman medan jaya yang akan disewakan lepas buat renovation ni. taklah byk sgt cuma nak … Continue reading

Posted in Uncategorized | 3 Comments

Pokok dan Air Purifier sebagai penapis udara

Semenjak Emir Hakeem kerap admitted sy dan en hafiz mula fikir kenapa dia kerap sangat tak sihat. so dari situ kami mula gulung karpet dan google cara untuk mengelakkan dia admit lagi sekali. Jadi en hafiz fikir nak beli air … Continue reading

Posted in Uncategorized | 8 Comments

New – baru

over plak sehari sampai dua post. kat bawah ni gambar rumah yg latest. ada la beberapa perabot yang baru tukar. tukar sikit-sikit, pelan-pelan. oh ya tak pernah letak gambar bilik. kat bawah ni bilik guest. baru kemas sebab sebelum ni … Continue reading

Posted in All, Bilik, Ruang tamu | 2 Comments

CCTV

As salam, harini nak cakap sikit pasal cctv. nak cakap banyak-banyak tak tau sangat sebab en suami yang tahu pasal tu. Yang sy tau DVR 4 channel + 1 TB + camera (3 dome+1outdoor) + p0wer 4 channel. total cost … Continue reading

Posted in SS6 | 4 Comments

Cermin tingkap balcony

Hai, sebernarnya sy kat tempat kerja ni. kiranya macam iklan la. penat buat kerja jadi sy selit2 sikit buat benda lain supaya tak bosan. hihi. ni namanya curi tulang ni. oklah sy nak cerita pasal cermin tingkap untuk balcony depan. … Continue reading

Posted in Balcony | 1 Comment

Dapur

Assalamualaikum. sebenarnya dah lama sy nak cerita pasal dapur comel kesayangan sy ni. tapi baru hari ni sy snap gmbr dapur ni. harini xboleh cerita byk2 sebab sy taip pakai hp comel gak. hehe. harini layan gmbar jela dulu ye. … Continue reading

Posted in Dapur | 12 Comments

Laminated Floor

eh satu hari sampai dua pulak post?hehehe. ok sekarang nak cerita sikit pasal laminated floor. laminated floor ni beli kat Houz depot Kota Damansara jugak. hari-hari pegi situ sebelum rumah siap rasanya sampai pekerja kat situ kenal kami kot. seminggu … Continue reading

Posted in Ruang tamu | 10 Comments

Door Price List

Assalamualaikum, lama sy tak post. nak cakap sibuk, sibuk la jugak maklumlah dah kerja balik kan. balik rumah nak uruskan rumah tanggga pastu rehat lagi. dah tak sempat nak buat post baru. hehehe. kitchen dan wardrobe dah lama siap tapi … Continue reading

Posted in Balcony, Bilik, Dapur, Tandas | 1 Comment

Wiring items price list

Kali ni sy nak listkan harga2 utk wiring sebab barang2 utk wiring ni separate. kami yg beli utk memastikan penggunaan kabel yg selamat. wiring untuk rumah tu memang totally buat lain. banyak penambahan dan perubahan kedudukan semua switches. Wiring Items … Continue reading

Posted in All | 26 Comments

Bathroom Price list

Assalamualaikum, lama tak post sejak pindah rumah. Dah kerja ni masa jadi terhad la nak buat macam2. Siang kerja balik nak uruskan rumah tangga pulak. Tapi apa2 pun memang happy sangat dpat duduk rumah sendiri ni. oh ya, kitchen cabinet … Continue reading

Posted in Tandas | 18 Comments

Panduan dan rujukan

assalamualaikum semua, tujuan saya paparkan harga setiap barang di dalam proses renovation ini bukanlah untuk menunjuk2 tetapi ianya adalah untuk panduan dan rujukan kepada sesiapa yg memerlukan. dannnn sebagai peringatan kepada kami juga!

Posted in SS6 | 17 Comments

Bilik air

panasonic ventilation fan, sorento tab n cabinet, econex toilet bowl sorento towel hanging sorento shower sorento shower gel dan shampoo shower screen? pintu balcony belakang kiri pintu masuk bilik air dari dapur kanan, pintu bilik air dari bilik master pintu … Continue reading

Posted in Tandas | 21 Comments

Rumah dah siap ke?

Dah hampir sebulan pindah ke rumah baru…tapi rumah ni belum lagi siap sepenuhnya… esok baru pintu sebenar bilik air akan dipasang….skrg ni pakai pintu kayu biasa je.. pintu yg tak bercat dan tak berkikis sampai ada satu hari tu tapak … Continue reading

Posted in All | 6 Comments

Rumah yg belum siap

Assalamualaikum.. Bersiaran di bilik kecil en suami smbil menidurkan bos kecil aka emir hakeem. En suami pulak tgh sibuk membersihkan rumah lg di mana jam sudah menunjukkan pukul 1:12 pagi. Excited nak tinggal rumah baru padahal rumah ni belum pun … Continue reading

Posted in All | 1 Comment

Plaster siling

oh ya lupa pula plaster siling untuk hall dan bilik2 dah siap akhirnya!   L box plaster siling untuk hall… kontraktor nak letak cornice kat tepi tu tapi rasanya memang sangat tak sesuailah l box ada cornice   bilik kedua…ada … Continue reading

Posted in Bilik, Ruang tamu | 21 Comments

Tile dapur dah siap

tengahari tadi husband saya sempat pegi ambik 2 keping tile yg tak cukup utk bahagian dapur tu. sekeping rm17.50…alhamdulillah tile untuk dapur dah siap… tadaaa… hehe oh ya…tile dinding kat toilet pun tengah buat… ok sampai di sini sahaja..jumpa lagi … Continue reading

Posted in Dapur | Leave a comment

Tile dapur tak cukup

ni ada;ah gambar yg diambil hari ni… nampak tak belah kiri tu… tak cukup 2 keping tile sebab pekerja ni salah potong.. tak pasal2 nak kena pegi beli kat puchong tu…haishhh.. sejak kebelakangan ni progress sangatlah lambat. jadi terpaksala kami … Continue reading

Posted in Dapur | 2 Comments

Kitchen tabletop yg dah siap!!

oh lama tak update. progress reno umah pun agak perlahan.. mungkin disebabkan kitchen tabletop yg dah extend sekaki di sebelah kanan dalam proses nak letakkan tile di sekeliling tabletop glass mosaic dlmproses nk lekatkan kat dinding… tile kat dinding pun … Continue reading

Posted in Dapur | Leave a comment

Kitchen tabletop

assalamualaikum…. petang tadi kami sekeluarga ada pegi melawat umah kami. tabletop utk kitchen dah naik dan plaster siling untuk hall tengah buat..rasanya esok2 siap kot.. hopefully.. dan…esok juga kena buat 3rd payment… iaitu sebanyak rm4500… ni bahagian hall…tengah pasang besi … Continue reading

Posted in Dapur | Leave a comment

Interior designer dan 3d

Pada mulanya ingat tak nak ambik id, last2 ambik jugak kawan kepada kawan suami. last week dia ada bagi 3d untuk dapur dan hall… Dining Living huhu. agak2 nanti lepas dah siap reno macam mana la rupanye rumah ni ye. … Continue reading

Posted in SS6 | 9 Comments

Wiring info

Hari ni suami sy sempat pergi melihat progress rumah kami. alhamudulillah wiring sudah siap katanya.ni antara gambar yg sempat di snap WIRING DETAILS *** Perlu guna kabel JKR spec untuk 2.5 dan 1.5 Semua – Tukar wiring satu rumah, termasuk … Continue reading

Posted in SS6 | 2 Comments

Pencarian kontraktor

Setelah menemui beberapa kontraktor, akhirnya kami membuat keputusan untuk mengambil kontraktor yg tinggal di tingkat 11 apartment kami. Memang byk kerja yg perlu dilakukan ke atas rumah tersebut memandangkan ia adalah rumah yg telah berumur hampir 20 tahun… detail untuk … Continue reading

Posted in SS6 | 7 Comments

Kali pertama tengok rumah

Pada 2 ogos 2011 suami telah menemui agen hartanah untuk melihat rumah yg telah diiklankan. apa yg menarik minat kami mengenai rumah tersebut adalah view yg sgt cantik dari unit ini. malangya, lupa pula saya nak snap view.hehe. insyaallah nanti … Continue reading

Posted in SS6 | 7 Comments

Heloo

Assalamualikum w.b.t. Semua. Nanti saya akan story secara detail mengenai progress renovation rumah kami di ss6. Tak lupa saya akan sertakan sekali harga setiap barang2 yg dibeli. See u ya!!

Posted in SS6 | 5 Comments